Aktuális Állandó kiállítás Gyűjtemények Ceglédi füzetek Hírek Baráti kör Kezdőlap

„Tükör valék …”-

Kossuth Lajos élete

A múzeum Kossuth-gyűjteményének jellegzetes darabjait bemutató tárlat címe Kossuth Lajos egyik mondatára utal. "Én csak tükör valék, mely a kapott fényt visszasugározá." - hangzik a teljes mondat az 1867-ben a jászladányi választókhoz címzett levélből. Bővebben

Az állandó kiállítás a gyűjtemény leglátványosabb részét, Kossuth Lajos személyével, családjával valamint a ceglédi Kossuth-kultusszal kapcsolatos tárgyi- és dokumentum anyagot mutatja be.

A tárgyi gyűjteményből kiemelkedő jelentőségűek a kormányzó bútorai, személyes használati eszközei, pénzügyminisztériumának asztalai, halotti maszkja. Ide tartozik a róla készült ábrázolások hatalmas és változatos kollekciója, köztük a féltve őrzött fényképek. A történeti gyűjtemény Kossuth életének írásos emlékeit is őrzi: kézírásos levelei, általa kiadott iratok, róla szóló cikkek találhatók benne. Nem kevésbé jelentős a múzeum könyvtárának Kossuthra vonatkozó részlege, a Magyarországon és külföldön kiadott munkák szinte teljes kínálatát fellelheti itt az olvasó. Az 1994-es Kossuth-centenárium alkalmával rendezett országos, Magyar Nemzeti Múzeum-beli kiállítás alapját is a Cegléden őrzött tárgyak adták.

A múzeum előcsarnokában elhelyezett egyik emléktábla szintén Kossuth Lajos emlékét őrzi: a turini százas küldöttség 1877-es utazásának 100. évfordulójának tiszteletére avatták föl az utódok, a mai múzeumbaráti kör tagjai.

A múzeum munkatársai gondos ápolói a kossuth-i hagyatéknak. A legutóbbi évek két kiadványa is ezt bizonyítja. Reznák Erzsébet Kossuth Lajos kilencvenkét éve c. műve a Kormányzó életének kronológiáját, a róla készült és az általa írt könyvek bibliográfiáját tartalmazza. Dinnyés István és Héri Vera Kossuth Lajos az érmészetben (1848-1902) c. könyve pedig az 1994-ben a Magyar Nemzeti Múzeummal közösen rendezett, azonos témájú időszaki kiállítás részletes ismertetése. Tartalom elrejtése


Patkós Irma ceglédi színésznő hagyatéka

Kapcsolódó linkek:

http://www.szineszkonyvtar.hu/contents/p-z/patkoselet.htm

http://hu.wikipedia.org/wiki/Patkós_Irma