Kossuth Múzeum Aktuális Állandó kiállítás Gyűjtemények Ceglédi füzetek Hírek Baráti kör Kezdőlap

Kedves Barátaink!

Örömmel értesítjük, hogy A KOSSUTH-KULTUSZ CEGLÉDI HAGYOMÁNYA 2014-ben felkerült a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti jegyzékére!

A Kossuth Lajos és Cegléd nevét összekötő döntés nagy megtiszteltetés városunk polgárai számára, egyúttal régen várt elismerést jelent a Kossuth-kultusz mindenkori éltetőinek. A jeles hagyomány őrzői között kitüntetett helyet foglalnak el a napjainkban Turini Százas Küldöttség Múzeumbaráti Kör néven működő egyesület tagjai. E különleges alkalom tiszteletére rendkívüli ünnepi közgyűlést tartunk, melyre ezúton hívjuk meg Önt és mindazokat,

akik családi vagy baráti kapcsolataik révén kötődnek a turini 100-as küldöttség egykori vagy mai tagjaihoz, akik részesei szeretnének lenni Magyarország egyik legrégebbi közösségének, akik bármilyen módon hozzájárulnak a helyi Kossuth-hagyományok továbbéléséhez, akik érdeklődnek a ceglédi Kossuth-kultusz története, jelene és jövője iránt, akik szívesen ünnepelnek velünk együtt Cegléd e jeles évfordulóján.

A közgyűlés programja: Dr. Kürti György elnök megnyitója Hegedűs Ágota alpolgármester köszöntője Reznák Erzsébet múzeumigazgató ünnepi megemlékezése.

A közgyűlés kezdete: 2014. szeptember 26. péntek, 15 óra 30 perc Helyszíne: a ceglédi Városháza díszterme (Kossuth tér 1.)

Dr. Kürti György, a Turini Százas Küldöttség Múzeumbaráti Kör elnöke

Reznák Erzsébet, a Kossuth Múzeum igazgatója

(Kérjük, hogy részvételi szándékát a Kossuth Múzeumban szíveskedjék bármely módon jelezni.)


Kossuth Múzeum
baráti kör

Bár a Kossuth Múzeum baráti köre csak 1972-ben alakult meg, a névadó társaság története jóval messzebbre, 1877-re nyúlik vissza. A száz ceglédi emberből álló turini 100-as küldöttség 1877. január 24-én tett tisztelgő látogatást az emigrációban élő Kossuth Lajosnál;ennek a napnak az emlékére gyűltek össze évről évre az út résztvevő, majd az utódaik. A Turini Százas Küldöttség Múzeumbaráti Kör elnöke 2007 óta Kőhalmi Péter.